FAQs

Q?

Kako odabrati projektanta kuće?

A.

Kvalitet projekta je osnovni preduslov da se dobije dobra kuća. Isto košta i lepa i ružna kuća i funkcionalna i koja to nije. Zbog velike investicije je bitno da se ne dobije skupo a loše rešenje. Zbog svega rečenog je izbor projektanta vrlo značajan. Osnovni pokazatelj dobrog projektanta je koliko je i kakvih objekata projektovao. Male su šanse da onaj koji se bavi projektovanjem industrijskih objekata uradi dobar projekat kuće. Projektant sa malim iskustvom će se još učiti na projektu vaše kuće. Da bi ste bili sigurniji da ste dobro odabrali projekat poverite projektantu koji vam može dokazati da je po njegovim projektima izgrađeno preko 100 kuća.

Q?

Da li treba graditi kuću na trakastim temeljima ili na ploči?

A.

Kuće se grade na trakastim temeljima ispod zidova. Temeljenje na ploči je neracionalno i nepotrebno. Na ploči se temelje silosi i vrlo visoke građevine.

Q?

Čime zidati zidove?

A.

Nema jedinstvenog odgovora. Najčešće se zida blokovima različite vrste. Puna cigla je prevaziđena, troši više maltera i slabiji je izolator.

Q?

Koji pokrivač da odaberem za kuću?

A.

U našim uslovima je najrasprostranjeniji crep. Treba znati da pokrivanje crepom zahteva minimalni nagib od 25 stepeni. Ako se primenjuje krov blažeg nagiba onda se koristi tegola.

Q?

Šta koristiti kao termoizolaciju?

A.

Termoizolacija sve više dobija na značaju u energetskoj krizi. Stiropor, stirodur, trska i mineralna (kamena – ne staklena) vuna su odlični termoizolatori. Uvek je bolje staviti propisanu debljinu nego plaćati skuplje grejanje zimi ili hlađenje leti.

Q?

Šta ako se glodari usele u trsku?

A.

Trska ima oštre ivice i glodari je izbegavaju.

Q?

Koja je optimalna čista visina prostorija kuće?

A.

Uobičajeno je da čista visina prizemlja kuće, gde je, po pravilu, dnevna soba bude 2.80 m a prostorije na spratu 2.60 m.

Q?

Da li je za spoljne zidove bolje sendvič zid (blok + termoizolacija + 12 cm zid) ili takozvana „demit“ fasada (blok + termoizolacija + mrežica i malter)?

A.

Dobra su oba sistema zidanja. Sendvič zid je neophodan ako se želi „pikovana“ fasada.